Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Μηνίσκου

Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Μηνίσκου

Η θεραπεία των ρήξεων του μηνίσκου γίνεται πλέον μόνο αρθροσκοπικά. Διαπιστώνετε έτσι η εντόπιση και η μορφολογία της βλάβης και ο χειρουργός πρέπει να αποφασίσει αν πρόκειται να γίνει μηνισκεκτομή (αφαίρεση του σπασμένου κομματιού του μηνίσκου) ή συρραφή της ρήξεως.  Σύγχρονα η προσπάθεια επικεντρώνεται στην διάσωση του μηνίσκου με διάφορες τεχνικές συρραφής διότι έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι η αφαίρεση μηνισκικού υλικού επιταχύνει την εκφύλιση του γόνατος με τελικό αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα.

Κατά την χειρουργική επέμβαση – αρθροσκόπηση – ο χειρουργός βάζει μέσα στην άρθρωση του γόνατος μέσα από δύο πολύ μικρές οπές (αρθροσκοπικές πύλες) μια μικρή κάμερα και βλέπει σε μια οθόνη το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Από την μία οπή, συνήθως την εξωτερική μπαίνει η κάμερα και από την άλλη, συνήθως την εσωτερική, μπαίνουν διάφορα αρθροσκοπικά εργαλεία πού μας βοηθούν είτε στην αφαίρεση μηνισκικού υλικού ή στην συρραφή του μηνίσκου. Αν πρέπει να γίνει αφαίρεση, πρέπει να αφαιρείται το ελάχιστο δυνατό τμήμα του μηνίσκου, ομαλοποιώντας το υπόλοιπο τμήμα του.

Η αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου πρέπει να γίνεται άμεσα έτσι ώστε να μην μεγαλώνει η ρήξη ή να εκφυλίζεται ο μηνίσκος με την καθυστέρηση της επέμβασης. Ιδιαίτερα σε νέα άτομα πρέπει πάντα να γίνεται προσπάθεια συρραφής του μηνίσκου ακολουθώντας σαφείς ενδείξεις. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές συρραφής (all inside, outside in & inside out). Πολλές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό μεθόδων για να εξασφαλίσουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Συνήθως συρράπτονται μόνο οι περιφερικές ρήξεις λόγω ύπαρξης αιμάτωσης. Πολλοί συγγραφείς όμως συνιστούν και την συρραφή των ρήξεων των ενδιάμεσων ζωνών έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερου μηνισκικού υλικού. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και ξεκινά άμεσα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

η συχνότερη επέμβαση στη σύγχρονη Ορθοπαιδική

Είναι λογικό όμως ότι με την ενασχόληση του πληθυσμού με περιστασιακό αθλητισμό, οι βλάβες αυτές δε συμβαίνουν μόνο σε αθλητές. Ρήξεις μηνίσκων συμβαίνουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50 ετών), ως αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλοιώσεων στην άρθρωση του γόνατος. Τα χειρουργεία δεν περιλαμβάνουν πλέον ανοικτές τομές, αλλά εκτελούνται αρθροσκοπικά. Γίνονται, δηλαδή, με τη χρήση ειδικών εργαλείων διαμέσου δυο μικρών οπών, μήκους ενός περίπου εκατοστού η καθεμιά.

Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Συρραφή Μηνίσκου

Συρραφή Μηνίσκου

όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone

    Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου (στη ζώνη όπου υπάρχει δυνατότητα επούλωσης του μηνίσκου λόγω αυξημένης αγγείωσης – red zone) γίνεται προσπάθεια συρραφής και «διάσωσης» του μηνίσκου αρθροσκοπικά. Μετά την αρθροσκοπική αποκατάσταση των ρήξεων του μηνίσκου, ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και ξεκινά να περπατάει άμεσα, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης του γόνατος. συρραφή και διάσωση του μηνίσκου. Τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

    Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD
    Ορθοπαιδικός Χειρουργός

    Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD

    Ο Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London και νυν Επιμελητής Α’ στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»