Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Πρόσθιου Χιαστού

Τεχνική all inside – TightRope.

 

Ελάχιστης επεμβατικότητας αρθροσκοπική αποκατάσταση ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος.

 

Με την τεχνική (reverse reaming) αυτή δημιουργούνται οστικά κανάλια μηρού και κνήμης των οποίων το μήκος διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό με αποτέλεσμα την διατήρηση περισσότερου οστικού υποστρώματος. Λαμβάνεται μόνο ο ημιτενοντώδης τένοντας ως μόσχευμα με αποτέλεσμα την διατήρηση της λειτουργικότητας των καμπτήρων μυών του γόνατος. Η σταθεροποίηση του μοσχεύματος γίνεται με δύο endobutton τόσο στον μηρό όσο και στην κνήμη με χρήση ρυθμιζόμενων βρόχων (adjustable loops).

 

Επιτυγχάνεται έτσι η ελάχιστη χειρουργική καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα την καλύτερη και γρηγορότερη αποκατάσταση μετά την χειρουργική επέμβαση. Η φόρτιση του σκέλους γίνεται άμεσα μετά την χειρουργική επέμβαση (μερική φόρτιση) και με την χρήση πρωτοκόλλων γρήγορης αποκατάστασης ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του. Η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συνήθως σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Στόχος της χειρουργικής αποκατάστασης

 

είναι η σταθεροποίηση του γόνατος και η αποφυγή δευτερογενών βλαβών (ρήξη μηνίσκου και χόνδρινη βλάβη στο γόνατο) που μπορεί να προκληθούν από την αστάθεια. Επιπλέον, ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει μικρή επουλωτική ικανότητα σε αντίθεση με άλλους συνδέσμους του γόνατος και σε περίπτωση τραυματισμού, δεν επουλώνεται από μόνος του.

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού με μόσχευμα

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ανακατασκευή (αντικατάσταση) ή αλλιώς συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που υπέστη ρήξη, συνήθως με τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή (αυτόλογου βιολογικού μοσχεύματος). Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση, χωρίς να ανοιχτεί η άρθρωση του γόνατος, δια μέσου οπών λίγων χιλιοστών.

Τα μοσχεύματα

Τα μοσχεύματα

που χρησιμοποιούνται

    είναι οι τένοντες των οπισθίων μηριαίων μυών, μέρος του επιγονατιδικού τένοντα ή σπανιότερα, τμήμα του τένοντα του τετρακεφάλου. Σε ειδικές περιπτώσεις και όταν υπάρχουν πολλαπλές συνδεσμικές κακώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά μοσχεύματα. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλα τα είδη μοσχευμάτων. Μια εκτενής συζήτηση του ασθενούς με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό θα βοηθήσει στην επιλογή του μοσχεύματος που του ταιριάζει καλύτερα.

    Η εξέλιξη στις τεχνικές της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στις τεχνικές της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.  Υπάρχουν διάφορες τεχνικές συνδεσμοπλαστικής, όπως μονής (single bundle) ή διπλής δέσμης (double bundle), καθώς και μέθοδοι σταθεροποίησης του μοσχεύματος.

    Στη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός μπορεί να επιδιορθώσει και τυχόν άλλες συνυπάρχουσες βλάβες που θα διαγνώσει όπως ρήξη κάποιου μηνίσκου ή χόνδρου.

    Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί με τη βοήθεια ενός λειτουργικού κηδεμόνα  ή βακτηριών και να επιστρέψει σπίτι του.

    Οι βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα έρχονται στη συνέχεια για να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την επούλωση και ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

    Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Πρόσθιου Χιαστού
    Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD
    Ορθοπαιδικός Χειρουργός

    Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD

    Ο Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London και νυν Επιμελητής Α’ στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»