Ο χειρουργός πραγματοποιεί στο γόνατο δύο οπές περίπου ενός εκατοστού : από τη μία εισάγει μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο), η οποία συνδέεται με μια οθόνη και από την άλλη τα χειρουργικά εργαλεία. Μερικές φορές απαιτούνται μία με δύο επιπλέον οπές.
Η βασική επέμβαση
Η εξέταση του μηνίσκου με τη βοήθεια της κάμερας επιτρέπει να διαπιστώσουμε τη δυνατότητα αποκατάστασής του. Σε αυτή την περίπτωση, ο χειρουργός επανατοποθετεί το τμήμα του μηνίσκου που αποσπάστηκε στην αρχική του θέση και στη συνέχεια προχωρεί στη συρραφή του στο υγιές τμήμα του μηνίσκου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συρραφή (απορροφήσιμα) απορροφούνται από τον οργανισμό μετά τη συγκόλληση των δυο τμημάτων (επούλωση). Εάν η ρήξη μηνίσκου δεν μπορεί να αποκατασταθεί με συρραφή, ο χειρουργός προχωρεί στην αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές τμήμα (περίπου το 1/3 ή το μισό μέρος του μηνίσκου).
Συνδυαστικές επεμβάσεις
Στη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αξιολογεί τη γενική κατάσταση της άρθρωσης του ασθενή. Μπορεί να προβεί στον καθαρισμό των ερεθισμένων και πρησμένων περιοχών (φλεγμονές), ή να χωρίσει τμήματα που δεν έπρεπε να είναι ενωμένα (συμφύσεις).
Συρραφή τομής
Είναι φυσιολογικό η εγχειρισμένη περιοχή να παράγει υγρά (αίμα κτλ). Αν χρειαστεί, ο χειρουργός σας τοποθετεί ένα λεπτό σωληνάκι,
(παροχέτευση), για να παροχετεύονται τα υγρά μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός προχωρεί στη συνέχεια στη συρραφή των οπών στο γόνατο, χρησιμοποιώντας ράμματα ή αυτοκόλλητα ράμματα.
Ποια η διάρκεια της επέμβασης;
Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει χωρίς να σημαίνει ότι η εξέλιξή της παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (ορισμένα σημεία του γόνατος είναι δυσπρόσιτα …). Συνήθως διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά. Πρέπει επίσης να υπολογίσετε το χρόνο προετοιμασίας, ανάνηψης κτλ.
Τι πρέπει να γνωρίζω μετά την επέμβαση;
Υπάρχει πόνος;
Κάθε οργανισμός αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο. Συνήθως είναι ελαφρύς και ελέγχεται με τα κατάλληλα μέσα.
Λειτουργικότητα
Γενικά, μπορείτε να στηρίζεστε κανονικά στο πόδι σας και να περπατάτε την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης σε περίπτωση απλής μηνισκεκτομής. Πρέπει όμως πρώτα να σας δώσει την άδεια ο χειρουργός σας! Η στήριξη σε πατερίτσες είναι μερικές φορές χρήσιμη τις πρώτες μέρες. Είναι σημαντικό το γόνατο να διατηρήσει την ευκαμψία του μετά την επέμβαση. Σε περιπτώσεις συρραφής μηνίσκου ακολουθείται ειδικό πρωτόκολλο με αποφυγή πλήρους φόρτισης για χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ειδικός κηδεμόνας που κρατά το γόνατο κλειδωμένο σε πλήρη έκταση. Η αποφόρτιση αυτή είναι αναγκαία για την επούλωση του ραγέντος μηνίσκου
Αυτονομία
Συνήθως, με την επιστροφή σας στο σπίτι μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, προσέχοντας, ωστόσο, τις κινήσεις σας.
Βασική φροντίδα
Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες περίπου. Τα φάρμακα για τη μείωση του πόνου, αποδεικνύονται χρήσιμα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός, εάν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να χορηγήσει θεραπεία για να γίνει το αίμα πιο λεπτόρευστο, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο σχηματισμού πηκτών κομματιών αίματος στις φλέβες του ποδιού (φλεβοθρόμβωση). Η θεραπεία αυτή δεν είναι απαραίτητη, εφόσον μπορείτε να περπατάτε σχεδόν φυσιολογικά (καθώς με το περπάτημα αποφεύγετε τον κίνδυνο θρομβοφλεβίτιδας). Όλα ωστόσο, εξαρτώνται από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας. Οι ασκήσεις αποκατάστασης (φυσιοθεραπεία) επιτρέπουν την άσκηση των μυών, τη διατήρηση της ευκαμψίας της άρθρωσης και τη μείωση του πόνου. Συνήθως, η φυσιοθεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ειδικού (κινησιοθεραπευτής), εξαρτάται όμως και από την τακτική που ακολουθεί ο γιατρός σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η φυσιολογική και χωρίς υπερβολές χρήση του γόνατος, είναι εξαιρετική φυσιοθεραπεία!
Υπάρχει άμεση ανάρρωση & επιστροφή στο σπίτι;
Γενικά, επιστρέφετε σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Εξαρτάται από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεστε και κυρίως από την περίπτωσή σας και την κατάσταση της υγείας σας.
Παρακολούθηση
Πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι σημαντικό να είστε συνεπής στις μετεγχειρητικές σας επισκέψεις και να υποβληθείτε σε εξετάσεις ελέγχου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο γιατρός σας πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση του γόνατός σας για να διαπιστώσει τα αποτελέσματα της επέμβασης. Οι επισκέψεις στο γιατρό σας συνήθως πραγματοποιούνται κάθε ένα έως τρεις μήνες.
Προσδοκόμενο αποτέλεσμα
Πόνος
Ο πόνος που συνδέεται με την επέμβαση υποχωρεί αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι όμως απολύτως φυσιολογικό, το σημείο της επέμβασης, στο ύψος του μηνίσκου, να είναι ευαίσθητο για τις επόμενες ημέρες. Αυτή η ευαισθησία μειώνεται προοδευτικά μέχρι να εξαφανιστεί. Αν το σκέλος σας χωλαίνει εξαιτίας της δυσλειτουργίας του γόνατος που συνδέεται με τη ρήξη μηνίσκου, ο μυς του μηρού αποδυναμώνεται και η επιγονατίδα επιβαρύνεται. Εμφανίζονται ή επιδεινώνονται πόνοι στο μπροστινό μέρος του γόνατος κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων (π.χ όταν κάθεστε στις πτέρνες). Αυτοί οι πόνοι εξαφανίζονται με την ενδυνάμωση των μυών του μηρού.
Λειτουργικότητα
Το γόνατο συνήθως πρήζεται, ιδιαίτερα αν περπατάτε αρκετά. Είναι φυσιολογικό η άρθρωση που εγχειρίστηκε να παράγει υγρά. Εσείς πρέπει να θέτετε τα όρια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων ! Αν δεν περπατάτε σωστά, το γόνατο κινδυνεύει από δυσκαμψία. Η επιπλοκή αυτή καθυστερεί την αποκατάσταση.
Αυτονομία
Επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες στο σπίτι, μέσα σε λίγες μέρες. H επιστροφή στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες εξαρτάται από το επάγγελμά σας. Εφόσον δεν απαιτεί φυσική δύναμη, μπορείτε να επανέλθετε μέσα σε λίγες μέρες (χωρίς να οδηγείτε !). Η άσκηση αθλημάτων όπου το γόνατο κινείται στον άξονα (ποδήλατο, βάδην, κολύμβηση…) μπορεί να ξεκινήσει ήπια μετά από μερικές εβδομάδες. Αποφύγετε ωστόσο, τα αθλήματα όπου το γόνατο περιστρέφεται έντονα (όπως το ποδόσφαιρο) για τους πρώτους τρεις μήνες. Το σκέλος σας είναι ακόμα αδύναμο σε σχέση με την προσπάθεια που απαιτούν αυτά τα αθλήματα. Μην ξεχνάτε ποτέ τις ασκήσεις προθέρμανσης. Μην ασκείτε βίαια αθλήματα, εκτός εάν συνδυάζονται με βασικές φυσικές δραστηριότητες, κατάλληλες για τη διατήρηση του γόνατος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ρωτήστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει κάθε δραστηριότητα.
Βασική φροντίδα
Όταν ο πόνος υποχωρήσει, σταματάτε και τη λήψη παυσίπονων. Είναι φυσιολογικό το γόνατο να είναι ερεθισμένο τις επόμενες 1-2 εβδομάδες της επέμβασης. Τα φάρμακα για τη μείωση του οιδήματος (αντιφλεγμονώδη) αποδεικνύονται χρήσιμα αυτή την περίοδο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν η ανάπαυση δεν αρκεί, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί στην αφαίρεση του υγρού που βρίσκεται στο εσωτερικό της άρθρωσης με τη βοήθεια μιας σύριγγας (παρακέντηση). Η φυσιοθεραπεία, τις πρώτες εβδομάδες, στοχεύει κυρίως στην ενδυνάμωση των μυών και την άνετη κίνηση του γόνατος χωρίς να πονάτε. Χωρίς τη συμμετοχή σας, το αποτέλεσμα θα είναι ελλιπές, ακόμα και μετά από μια επιτυχημένη επέμβαση. Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντική η ενδυνάμωση των μυών του μηρού. H υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχήματος. Σημαντικά προβλήματα, μετά από ένα ατύχημα, προκύπτουν, όταν όλα φαίνεται ότι λειτουργούν ομαλά και οι συστάσεις των γιατρών αμελούνται!