Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση ξεκινά με προγράμματα φυσικοθεραπείας, τα οποία αποσκοπούν στην σταθεροποίηση του ώμου με ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατήρησης της φυσιολογικής του θέσης αλλά και του μέγιστου δυνατού εύρους κίνησης προκειμένου ο ασθενής να μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικά το χέρι του.
Τα προγράμματα αυτά, μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδώσουν και η πρόοδος εκτιμάται από τον Ιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Συμπληρωματικά, είναι δυνατό να συνδυαστούν με λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αναλγητικών για την αντιμετώπιση του πόνου και σε κάποιες περιπτώσεις και με ενδαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης.
Για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ενημερώνεται ο ασθενής για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγει ή να περιορίζει, ώστε να μειώνεται η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων του και των επεισοδίων αστάθειας.
Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν επαρκώς ή τα αρχικά ευρήματα είναι αρκετά σοβαρά (σχετικά μεγάλη ζημιά μετά από έναν τραυματισμό) ή ακόμα ο ασθενής έχει υψηλές καθημερινές λειτουργικές απαιτήσεις (όπως ένας νέος αθλητής),
θέση στην αντιμετώπιση έχει πλέον η χειρουργική αποκατάσταση, με διαφορετική μεθοδολογία κάθε φορά ανάλογα τις βλάβες που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να «σφίξει» έναν χαλαρό και ανεπαρκή αρθρικό θύλακο, να ενισχύσει, να ράψει και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους τένοντες και συνδέσμους, ακόμα και να διορθώσει τη ζημιά στην κεφαλή του βραχιονίου και στην ωμογλήνη. Πρόκειται για επεμβάσεις μικρής και μέσης βαρύτητας, οι οποίες σύγχρονα γίνονται μόνο αρθροσκοπικά, με σημαντικό όφελος ως προς την ανάγκη νοσηλείας και στο χρόνο έναρξης αποκατάστασης (νοσηλεία 1 ημέρας).
η αρθροσκοπική αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών του ώμου είναι η επέμβαση εκλογής. Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία, με τη βοήθεια οπτικών ινών μικρού μεγέθους που εισάγονται στην άρθρωση και αναδεικνύουν το εσωτερικό της μεγεθυμένο 20 φορές περίπου. Οι τραυματισμένοι ιστοί καθηλώνονται στην ανατομική τους θέση με άγκυρες και ειδικά ράμματα.
Η πρόοδος των εργαλείων και των τεχνικών επιτρέπει την πλήρη και ανατομική αποκατάσταση των βλαβών και συνδυάζεται με πολύ χαμηλή νοσηρότητα. Μια επιτυχημένη επέμβαση, ακολουθούμενη από ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, βοηθούν τον ασθενή στην πλήρη επάνοδο του στις προεγχειρητικές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London και νυν Επιμελητής Α’ στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»