Εξειδικευμένοι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί αντιμετωπίζουν πλέον αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και τις παθολογίες της άρθρωσης του ώμου με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Η χειρουργική αυτή τεχνική δίνει τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τη διάγνωση, επιτρέποντάς του να παρέμβει άμεσα θεραπευτικά, σε μια ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα προβλημάτων των αρθρώσεων.
Ως αρθροσκόπηση ορίζεται η χειρουργική τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας, γνωστή κοινώς ως Minimally Invasive Surgery (MIS), κατά την οποία, μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου, του αρθροσκοπίου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και παθολογίες.
Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι:
Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τμημάτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας.
αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Η τεχνική αυτή βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου.
η ασφάλεια, το μικρό χειρουργικό τραύμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική που εφαρμοζόταν παλαιότερα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, ο μικρότερος χρόνος ανάρρωσης.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Η διαδικασία αρθροσκόπησης ώμου ξεκινά με τη χορηγία γενικής ή περιοχικής αναισθησίας στον ασθενή, πριν την έναρξη της επέμβασης. Η εξέλιξη της αναισθησιολογίας αλλά και των χειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας (οθόνες υψηλής ανάλυσης 4Κ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αντλίες) έχει μειώσει τον χρόνο της επέμβασης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν μειώνοντας την ανάγκη χρησιμοποίησης ισχυρών ναρκωτικών για την επίτευξη αναισθησίας. Επίσης προσφέρει ηπιότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάνηψη χωρίς πολλές παρενέργειες. Έτσι, επιτρέπει στον ασθενή να φύγει μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
Έτσι, ελέγχονται ενδελεχώς όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης και μπορεί να επιδιορθωθούν με ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρές βλάβες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και εμφυτεύσιμα αδρανή υλικά όπως ράμματα και άγκυρες.
Το αρθροσκόπιο, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εισάγονται μέσα στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές μήκους 5 mm περίπου. Έτσι ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος.
Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και τα σημάδια από τις τομές πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες αλλά κυρίως πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται περιορισμένη χρήση τόσο παυσίπονων όσο και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Όπως πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία της αρθροσκόπησης ώμου είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό προεγχειρητικό έλεγχο και σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες διεθνείς οδηγίες και το ιστορικό του ασθενούς. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς την ημέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο πραγματοποιείται την ημέρα της επέμβασης, μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης. Η μετεγχειρητική πορεία αρθροσκόπησης ώμου του ασθενούς αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της αρθροσκόπησης. Ο ασθενής από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο). Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδο του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα.
Ο Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London και νυν Επιμελητής Α’ στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»