Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Στροφικού Πετάλου Ώμου

Αρθροσκοπική Αποκατάσταση Ρήξεων Στροφικού Πετάλου Ώμου

Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται σε περίπτωση που ο πόνος και η μυϊκή αδυναμία δε βελτιώνονται με συντηρητικές μεθόδους.

 

Ο πόνος που επιμένει αποτελεί την πιο συχνή ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση, η οποία ενδείκνυται επίσης σε δραστήριους ασθενείς που χρησιμοποιούν τα χέρια τους συχνά πάνω από το επίπεδο του ώμου είτε στη δουλειά τους είτε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

 

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας Ρήξης Στροφικού Πετάλου Ώμου:

 

  • Εμμονή συμπτωμάτων για πάνω από 6 μήνες παρά τη συντηρητική αγωγή.
  • Μεγάλη ρήξη (πάνω από 3 εκατοστά).
  • Σημαντική αδυναμία και έκπτωση της λειτουργικότητας του ώμου.
  • Πρόσφατη οξεία τραυματική ρήξη.

Με τη χειρουργική επέμβαση γίνεται συρραφή του τένοντα ή των τενόντων του στροφικού πετάλου που έχουν υποστεί ρήξη με επανακαθήλωσή τους στο οστό με αρθροσκοπικές άγκυρες. Ωστόσο, μία μερική ρήξη μπορεί να χρειάζεται μόνο νεαροποίηση (καθαρισμό) σε συνδυασμό με αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου που γίνεται με αφαίρεση μερικών χιλιοστών οστού από την κάτω επιφάνεια του ακρωμίου (ακρωμιοπλαστική).

Κατά την αρθροσκοπική αποκατάσταση, ο χειρουργός τοποθετεί μία κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσα στην άρθρωση του ώμου και ειδικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές (μικρότερες από 1 εκατοστό). Στη συνέχεια, αφού αναγνωρίσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου, προχωρεί στη συρραφή με ειδικές οστικές άγκυρες και ράμματα που καθηλώνουν τον τένοντα στην κεφαλή του βραχιονίου. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.

Η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιείται αρθροσκοπικά.

Στοχεύει στη διόρθωση της ανατομίας της περιοχής με τη βοήθεια μικροκάμερας που εισέρχεται στην άρθρωση. Δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς, το τελικό αποτέλεσμα είναι άρτια αισθητικό. Η ανάρρωση του είναι ταχεία και η επιστροφή του στις καθημερινές ασχολίες άμεση.

Μετά την χειρουργική επέμβαση, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική για την ταχεία επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ώμος

Μετά την χειρουργική επέμβαση, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική για την ταχεία επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η αρθροσκοπική μέθοδος προσφέρει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η ακινητοποίηση του χειρουργημένου άκρου είναι απαραίτητη μέχρις ότου επουλωθεί ο τένοντας (περίπου 2 εβδομάδες). Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Ξεκινάει με απλές κινήσεις του ώμου για την αποφυγή της δυσκαμψίας και προοδευτικά οδηγεί τον ασθενή στο στάδιο να μπορεί αν εκτελέσει τις προηγούμενες δραστηριότητές του με επιτυχία. Η πλήρης αποκατάσταση του ασθενούς πραγματοποιείται 2 έως 4 μήνες μετά το χειρουργείο.

Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς BSc, MD, PhD

Ο Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London και νυν Επιμελητής Α’ στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»