ΑΓΚΩΝΑΣ
Έσω & Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Έσω & Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι μια πάθηση η οποία αφορά στον ερεθισμό, λόγω τριβής, των τενόντων της άκρας χείρας, επάνω σε οστικές προεξοχές του βραχιονίου οστού που ονομάζονται επικόνδυλοι. Οι επικόνδυλοι του βραχιονίου είναι δυο, ο έσω και ο έξω. Κατά αντιστοιχία, η πάθηση ονομάζεται έσω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του γκολφέρ) όταν αφορά τους καμπτήρες τένοντες ή έξω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του τενίστα) όταν αφορά τους εκτείνοντες τένοντες.

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι κυρίως κλινική. Κατά την εξέταση από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ελέγχεται για άλγος το σημείο της μέγιστης ευαισθησίας (έσω ή έξω επικόνδυλος), ενώ ζητείται να εκτελέσει ο ασθενής κινήσεις της άκρας χείρας υπό αντίσταση.

Από εκεί και πέρα, στην πορεία ελέγχου της νόσου, κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις ίσως και να είναι απαραίτητες, κυρίως για τον αποκλεισμό συνυπαρχουσών παθολογιών της περιοχής.

  • Απλές ακτινογραφίες: Συνήθως είναι χωρίς ευρήματα, αλλά είναι χρήσιμες για τον αποκλεισμό οστικών ανωμαλιών (π.χ. οστεόφυτα, οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις κ.α.)
  • Υπερηχογράφημα: Στα χέρια έμπειρου χειριστή, αποτελεί εύκολη και γρήγορη εξέταση για τον έλεγχο των δομών που πάσχουν.
  • Μαγνητική τομογραφία: Εξέταση εκλογής, ιδίως για την περίπτωση της έσω επικονδυλίτιδας.
  • Ηλεκτρομυογράφημα: Είναι απαραίτητη στην περίπτωση που έχουμε την εκδήλωση νευρολογικής σημειολογίας.

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα της πάθησης;

Έξω επικονδυλίτιδα

  • Πόνος κυρίως κατά την έκταση του καρπού υπό αντίσταση και κατά την σύλληψη αντικειμένου.
  • Σταδιακή απώλεια της ισχύος σύλληψης

Έσω επικονδυλίτιδα

  • Πόνος κατά την κίνηση του καρπού και τον πρηνισμό του αντιβραχίου

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια της νόσου περιλαμβάνει τον περιορισμό των κινήσεων που προκαλούν τον πόνο. Ταυτόχρονα μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε εμμένον άλγος, μια ένεση κορτιζόνης πολλές φορές προκαλεί μια πιο μακρόχρονη ύφεση των συμπτωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται και βιολογικοί παράγοντες, όπως το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) για ενέσιμη θεραπεία της επικονδυλίτιδας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Νάρθηκας ακινητοποίησης αγκώνος, Πάγος, Ασκήσεις Φυσικοθεραπείας, Συνεδρίες με κρουστικό υπέρηχο επίσης προσφέρουν σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Όταν τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης δεν αποδίδουν, τότε επιλέγεται η χειρουργική αποκατάσταση με ανοιχτή ή αρθροσκοπική απελευθέρωση και καθαρισμό των τενόντων, είτε στον έξω είτε στον έσω επικόνδυλο.