Τα τελευταία χρόνια, η αρθροσκοπική αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων ώμου χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην άρθρωση του ώμου. Τεχνική που προσφέρει ο Δρ. Αλκιβιάδης Καλλιβωκάς. Κλείστε το ραντεβού σας!
ΕπικοινωνίαΟ κ. Καλλιβωκάς αντιμετωπίζει αρθροσκοπικά σχεδόν όλα τα προβλήματα και τις παθολογίες της άρθρωσης του ώμου με πολύ χαμηλή νοσηρότητα, ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου μισού εκατοστού, με τη χρήση ειδικού άκαμπτου ενδοσκοπίου, του αρθροσκοπίου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δύναται να εξετάσει λεπτομερώς την άρθρωση και κατόπιν με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα και παθολογίες. Αν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε επαγγελματίες αθλητές, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της καθημερινότητας υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν.
Οι συχνότερα αντιμετωπιζόμενες παθολογίες στην άρθρωση του ώμου είναι: Η ρήξη του στροφικού πετάλου (rotator cuff), η οποία μπορεί να συρραφεί και να αποκατασταθεί με πλήρως αρθροσκοπική τεχνική. Η αστάθεια του ώμου, όπου αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση του επιχειλίου χόνδρου (βλάβη Bankart), μαζί με όλα τα συνοδά προβλήματα. Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, όπου αφαιρείται αρθροσκοπικά το οστεόφυτο του ακρωμίου επάνω στο οποίο προστρίβεται ο τένοντας του υπερακανθίου. Η βλάβη SLAP, συχνή σε αθλητές του βόλεϊ, του χάντμπολ και σε ρίπτες, όπου συρράπτεται και αποκαθίσταται αρθροσκοπικά η αποκόλληση της έκφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα. Αφαίρεση χόνδρινων ή οστεοχόνδρινων τμημάτων τραυματικής ή άλλης αιτιολογίας.
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ώμου είναι: η ασφάλεια, το μικρό χειρουργικό τραύμα, η υψηλή διαγνωστική ευαισθησία, το μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική που εφαρμοζόταν παλαιότερα, το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, ο μικρότερος χρόνος ανάρρωσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον/την ασθενή. Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων. Η τεχνική αυτή βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου.
Η διαδικασία αρθροσκόπησης ώμου ξεκινά με τη χορηγία γενικής ή περιοχικής αναισθησίας στον ασθενή, πριν την έναρξη της επέμβασης.
Η εξέλιξη της αναισθησιολογίας αλλά και των χειρουργικών τεχνικών σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας (οθόνες υψηλής ανάλυσης 4Κ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αντλίες) έχει μειώσει τον χρόνο της επέμβασης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν μειώνοντας την ανάγκη χρησιμοποίησης ισχυρών ναρκωτικών για την επίτευξη αναισθησίας. Επίσης προσφέρει ηπιότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάνηψη χωρίς πολλές παρενέργειες. Έτσι, επιτρέπει στον ασθενή να φύγει μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
Ο έλεγχος υπό «άμεση όραση» επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στην άρθρωση μια μικρής κάμερας που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη με μεγέθυνση 20 φορές περίπου.
Έτσι, ελέγχονται ενδελεχώς όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης και μπορεί να επιδιορθωθούν με ακρίβεια ακόμη και πολύ μικρές βλάβες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και εμφυτεύσιμα αδρανή υλικά όπως ράμματα και άγκυρες.
Το αρθροσκόπιο, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται εισάγονται μέσα στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές μήκους 5 mm περίπου. Έτσι ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος.
Αυτό σημαίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και τα σημάδια από τις τομές πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες αλλά κυρίως πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται περιορισμένη χρήση τόσο παυσίπονων όσο και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Στοχεύει στη διόρθωση της ανατομίας της περιοχής με τη βοήθεια μικροκάμερας που εισέρχεται στην άρθρωση. Δεν απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς, το τελικό αποτέλεσμα είναι άρτια αισθητικό.
Με τη χειρουργική επέμβαση γίνεται συρραφή του τένοντα ή των τενόντων του στροφικού πετάλου που έχουν υποστεί ρήξη με επανακαθήλωσή τους στο οστό με αρθροσκοπικές άγκυρες. Ωστόσο, μία μερική ρήξη μπορεί να χρειάζεται μόνο νεαροποίηση (καθαρισμό) σε συνδυασμό με αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου που γίνεται με αφαίρεση μερικών χιλιοστών οστού από την κάτω επιφάνεια του ακρωμίου (ακρωμιοπλαστική).
Κατά την αρθροσκοπική αποκατάσταση, ο χειρουργός τοποθετεί μία κάμερα (αρθροσκόπιο) μέσα στην άρθρωση του ώμου και ειδικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές (μικρότερες από 1 εκατοστό). Στη συνέχεια, αφού αναγνωρίσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου, προχωρεί στη συρραφή με ειδικές οστικές άγκυρες και ράμματα που καθηλώνουν τον τένοντα στην κεφαλή του βραχιονίου. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο.
Η ακινητοποίηση του χειρουργημένου άκρου είναι απαραίτητη μέχρις ότου επουλωθεί ο τένοντας (περίπου 2 εβδομάδες). Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Ξεκινάει με απλές κινήσεις του ώμου για την αποφυγή της δυσκαμψίας και προοδευτικά οδηγεί τον ασθενή στο στάδιο να μπορεί αν εκτελέσει τις προηγούμενες δραστηριότητές του με επιτυχία. Η πλήρης αποκατάσταση του ασθενούς πραγματοποιείται 2 έως 4 μήνες μετά το χειρουργείο.
Είμαι εδώ για να απαντήσω σε κάθε σας απορία και να προσφέρω τη λύση στο πρόβλημα σας.
Καλέστε εδώΣελίδα επικοινωνίαςΟ κ. Καλλιβωκάς είναι Ειδικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ισχίου και μεγάλη εμπειρία σε πληθώρα αρθροσκοπικών και αρθροπλαστικών επεμβάσεων. Πρώην Consultant στο Homerton University Hospital, London.
Χειρουργεί στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ κλινική Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ. Εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές στην Ορθοπαιδική, με τα καλύτερα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα.
Επίσης χειρουργεί στο ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ. Ανταποκρίνεται σε κάθε απαιτητική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων.
Προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με κύρια πεδία ενδιαφέροντος του οι Αρθροπλαστικές και οι Αρθροσκοπήσεις μεγάλων αρθρώσεων καθώς και το Ορθοπαιδικό Τραύμα.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου είναι μια πάθηση που συμβαίνει όταν άλατα/κρύσταλλοι ασβεστίου επικάθονται/σχηματίζονται πάνω στους τένοντες του ώμου, με αποτέλεσμα οι ιστοί γύρω τους να ερεθίζονται/φλεγμαίνουν, προκαλώντας έντονο πόνο στην περιοχή.
ΠερισσότεραΗ αστάθεια ώμου αποτελεί μια πάθηση-κατάσταση όπου οι δομές-τα στοιχεία που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου ανεπαρκούν στο ρόλο τους και δεν μπορούν να διατηρήσουν την κεφαλή του βραχιονίου στη φυσιολογική θέση της μέσα στην άρθρωση (ωμογλήνη).
ΠερισσότεραΑρθρίτιδα Ώμου ονομάζεται η βλάβη του χόνδρου που βρίσκεται στην άρθρωση του ώμου. Ο ώμος αποτελείται από δύο ξεχωριστές αρθρώσεις, την ακρωμιοκλειδική (που συνδέει την ωμοπλάτη στο τμήμα της που ονομάζεται ακρώμιο, με την κλείδα) και την πολύ μεγαλύτερη γληνοβραχιόνιο (που συνδέει την ωμογλήνη της ωμοπλάτης με την κεφαλή του βραχιονίου οστού).
Περισσότερα